Kriisipiiri

Kriisipiiri

Määritelmän mukaan taloudellista taantumaa voidaan kutsua lamaksi, kun BKT laskee 10% tai taantumaa on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään kolme vuotta. Onko nyt meneillään oleva globaali talouden sairastelu siis rahoituskriisi, taantuma vai lama? Johtuiko Morgan Stanleyn, Goldman Sachsin, Lehman Brothersin ja Bear Stearnsin kaatumiset subprime-lainoista, vipurahastoista, riippuvuudesta asuntokaupasta, keinottelusta vai kenties pitemmän aikavälin kehityksestä?

Mistä nykyinen kriisi sai alkunsa, minne se on levinnyt, minkälaisin seurauksin ja kuinka kauan talouden sukellusta vielä jatkuu? Mistä kapitalismin syklittäiset kriisit ylipäätään johtuvat? Miten kansallisen elvytyksen myötä käy uusliberalismin ja onko meneillään oleva horjahtelu sen kuolinlaukkaa vaiko krapulaa? Nykyinen kriisi on ensimmäinen suuri kriisi läpiglobalisoituneessa maailmassa, mutta minkälaisia yhtäläisyyksiä, eroavaisuuksia ja jatkumoita nykyisestä kriisistä löytyy verrattuna 1930-, 1970- ja 1990-luvun lamoihin?

Kesäkuun alussa käynnistyy kriisipiiri, jossa luetaan artikkeleita liittyen nykyiseen globaaliin talouskriisiin, sen taustoihin ja vaikutuksiin sekä syvennytään kapitalismin kriisiytymisiin yleisemmin. Lukupiiri on avoin kaikille taloudesta ja nykyisen globaalin kapitalismin ongelmakohdista kiinnostuneille!

Kriisiin tutustumisen lisäksi kriisipiiri toimii luettavien artikkeleiden kriittisenä arvioijana sen suhteen, tulisiko tekstejä esittää julkaistavaksi talouskriisiä käsittelevään käännösartikkelikokoelmaan, jonka Vastapaino loppuvuodesta mahdollisesti julkaisee. Asetimme tavoitteeksi lisäksi pitää kesän aikana Hertassa dialogikahvilan kaltaisen session esimerkiksi kriisin taustoista ja myöhemmin syksyllä toisen session, kun dialogikahvilat taas jatkuvat. Lisäksi keskustelujen ja Hertan sessioiden pohjalta voidaan kirjoittaa artikkeli tai muunlaisia avauksia esimerkiksi lehtiin. Luonnollisesti osallistuminen kaikkeen extraan on vapaaehtoista, eikä lukupiiriin osallistuminen velvoita muuta kuin tekstien lukemiseen.

Kiinnostuneet voivat ilmoittautua Antti Ronkaiselle (antti.ronkainen [at] uta.fi) tai Lauri Lahikaiselle (lauri.lahikainen [at] uta.fi).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

RSS Kriisiuutisia Suomesta

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

RSS Kriisiuutisia ulkomailta

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

RSS The Great Recession

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

RSS Taloussanomat

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.
%d bloggers like this: